DESCRIERE

Așezată într-un cartier liniștit, departe de freamătul zgomotos al orașului, pe o stradă mărginită de case vechi, și învecinată curții bisericii catolice, Casa-atelier Gheorghe Petrașcu a fost inaugurată ca muzeu la 12 aprilie 1970, în ideea de păstra vie amintirea artistului care și-a legat existența și creația de aceste locuri.
Reprezentant de marcă al artei plastice românești, primul artist membru al Academiei Române, Gheorghe Petrașcu (1872-1949) și-a stabilit atelierul în Târgoviște vreme de 20 de ani, începând cu 1924, după ce vechiul său atelier de la Nicorești fusese distrus în timpul Primului Război Mondial.
Casa-atelier cuprinde astăzi un bogat fond alcătuit din 51 de lucrări, uleiuri şi grafică, expuse în cele trei încăperi de la parter, precum și în celelalte trei de la etaj, ilustrând etapele majore ale creației artistului, caracterizată prin marea varietate de genuri abordate: peisaje, portrete și naturi statice. La originea primelor stau diversele sale călătorii din țară (lunca Siretului, Dobrogea, Nicorești, Agapia etc.) și străinătate (Egipt, Italia, Spania, Bulgaria – Balcic). Dintre lucrările notabile amintim Case la Vitré, Peisaj marin, Case la Chioggia, Bărci la Dunăre.
La etaj, biroul găzduiește și expoziția de portrete, iar holul de alături o serie de desene în cărbune. Tot la etaj descoperim și un clasic Autoportret al pictorului, lucrare nedatată, din creioane colorate și acuarelă. Naturile statice, ilustrând mai ales cârciumărese – florile preferate ale maestrului – sunt expuse la parter, în camera de zi, unde artistul își rânduise atelierul, cea mai întinsă încăpere a casei.
Nu mai puțin notabilă a fost activitatea de desenator și gravor a lui Petrașcu. Gravurile sunt mai puțin numeroase, în schimb desenele colorate sau schițele simple, însemnările fugare, notele sumare, studiile din colecțiile muzeului dezvăluie întreaga sa evoluție pe tărâmul artei de la primele încercări și până în anii umbriți de boală ai senectuții.
În afara celor enumerate, expoziția permanentă reunește și obiecte cu caracter memorial: fotografii, scrisori, peneluri, șevaletul artistului, alături de câteva alte obiecte personale.

GALERIE

HARTA

CONTACT

Adresa: Târgovişte, Str. Bărăţiei nr.24, cod poştal 130002
Telefon: +40 245 613946
Fax: +40 245 612877
E-mail: contact@muzee-dambovitene.ro
Web: www.muzee-dambovitene.ro

 

PROGRAM DE VIZITARE

Luni: închis
Marţi – Duminică: 8.00 – 16.00

Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

TARIFE

Taxă de vizitare:
Întreg: 7 lei
Redus: 3.5 ron (elevi, studenţi, pensionari)
Taxă fotografii:
Amatori: 15 ron / ora / aparat
Profesionişti: 25 ron / ora / aparat
Taxă filmare:
Amatori: 40 ron / ora / aparat
Profesionişti: 750 ron / ora / aparat pentru spaţiile exterioare
Profesionişti: 1500 ron / ora / aparat pentru spaţiile interioare
Taxă pentru închirieri de spaţii:
120 ron / ora