“COMORI ÎN OBIECTIV”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște, continuă, sub genericul Comori în obiectiv, seria de expuneri a obiectelor descoperite pe cale arheologică și intrate în patrimoniul cultural național mobil.
1
Noua propunere este reprezentată de un vas funerar din sticlă, de secol XVI, descoperit la Biserica „Sf. Vineri”, în anul 2021.
Acest tip de vas are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizația elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele care s-au aflat în aria de influență a Ortodoxei bizantine. O întrebuințare, caracteristică spațiului de la sud de Carpați – Țara Românească, a fost cea de vas funerar, utilizat în ceremonialul religios, la înmormântări. În ele se păstrau uleiurile sfinte – mirul.
Vasul din sticlă de la biserica „Sf. Vineri” a fost identificat într-un mormânt, în zona capului defunctului, în partea dreaptă, și a fost recuperat intact, situație deosebită având în vedere depozitarea acestuia, fără o amenajare specială, și, mai ales, a materialului extrem de fragil din care a fost realizat.
Expunerea vasului funerar poate fi urmărită în perioada septembrie-decembrie 2022, la Curtea Domnească din Târgoviște, în clădirea Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, într-un spațiu special amenajat.