„Lumea-i cum este … și ca dânsa suntem noi.”

Astfel încheie Eminescu celebra poezie ”Epigonii”.
eminesc
În zi aniversară, se cuvine să amintim că Târgoviștea a fost gazdă pentru Mihai Eminescu pe când acesta avea doar 17 ani și călătorea prin țară cu trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale, fiind actor, copist de texte, poet dramatic, dar și regizor.

Impresionat de vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și de poeții târgovișteni, „ce-au scris o limbă ca un fagure de miere” – Văcărescu, Heliade Rădulescu, Cârlova, Alexandrescu -, Eminescu va crea poezia „Epigonii”.

Era îndemnul lui la regăsire națională, era expresia dorinței sale de revenire la niște modele aureolate de credință și de sinceritate.

Epigonii – o adevărată artă poetică – exprimă concepţia înălţătoare a poetului conform căreia arta este menită să reflecte aspiraţiile de frumos şi de perfecţiune ale întregii umanităţi.

De ziua de naștere a poetului național, sărbătorim și Ziua Culturii Naționale, zi de importanță majoră în promovarea culturii și artei românești, când toate muzeele își așteaptă vizitatorii, intrarea fiind gratuită.