DESCRIERE

Aflat în centrul Târgoviștei, însă ceva mai retras, pe vechea stradă a Justiției, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni se găsește la doar câteva minute de mers pe jos de Centrul vechi sau de Curtea Domnească. În aceeași clădire, la etaj, funcționează și sediul administrativ al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”. A fost inaugurat la data de 30 decembrie 1968 și este adăpostit în casa monument de arhitectură, construită la 1897 de scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, în care acesta a locuit până după primul război mondial.
Muzeul este structurat pe mai multe secțiuni, prima dintre acestea prezentând Evul Mediu, cu accent pe perioada secolelor XVII-XVIII, când Târgoviștea devenise, prin strădaniile unor umaniști precum Udriște Năsturel sau Constantin Cantacuzino Stolnicul, un important centru cultural. O a doua secțiune e rezervată familiei Văcăreștilor, de la Ienăchiță și urmașii săi Alecu și Iancu, precursori ai literaturii românești moderne, până la Elena Văcărescu, talentată poetă, prozatoare și autoare de piese de teatru de expresie franceză.
Cea mai mare dintre sălile muzeului este dedicată scriitorilor pașoptiști și poeților redeșteptării naționale născuți la Târgoviște. Îi regăsim aici pe Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu, dar și pe Alecsandri, Ion Ghica ș.a., a căror viață și activitate literară e ilustrată cu scrieri, fotografii corespondență și obiecte personale.
Un alt spațiu aparte evocă personalitatea Smarandei Gheorghiu, „Maica Smara”, după cum o numise Eminescu, scriitoare, militantă activă pentru drepturile femeilor și inimoasă promotoare a culturii.
Ultimele două săli fac cunoscute vizitatorului opera și atmosfera creației lui Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. În camera sa de lucru se păstrează biroul, biblioteca cu cărți de filosofie, știință și literatură, multe cu autografe sau cu însemnări ale scriitorului, precum și câteva obiecte ce i-au aparținut.
Patrimoniul muzeului cuprinde cărți în ediții princeps, manuscrise, obiecte cu caracter memorial, mobilier de epocă, fotografii și artă plastică.


GALERIE

HARTA

CONTACT

Adresa: Târgovişte, Str. Justiţiei nr.7, cod poştal 130017
Telefon: +40 245 613946
Fax: +40 245 612877
E-mail: contact@muzee-dambovitene.ro
Web: www.muzee-dambovitene.ro

 

PROGRAM DE VIZITARE

Luni: închis
Marţi – Duminică: Program de vară: 9.00 – 17.00
Program de iarnă: 8.00 – 16.00

Programul de iarnă este valabil din 1 noiembrie pană în 31 martie.
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înaintea închiderii programului de vizitare.

TARIFE

Taxă de vizitare:
Întreg: 7 lei
Redus: 3.5 ron (elevi, studenţi, pensionari)
Taxă fotografii:
Amatori: 15 ron / ora / aparat
Profesionişti: 25 ron / ora / aparat
Taxă filmare:
Amatori: 40 ron / ora / aparat
Profesionişti: 750 ron / ora / aparat pentru spaţiile exterioare
Profesionişti: 1500 ron / ora / aparat pentru spaţiile interioare
Taxă pentru închirieri de spaţii:
120 ron / ora