Paștele cailor

Acum aproximativ 170 de ani, la Târgoviște, la marginea orașului, între râul Ialomița, Iazul Morilor și satul Ulmi, într-o zonă cu sol aluvionar fertil și potrivit pentru cultura zarzavaturilor și legumelor, s-au stabilit 57 familii de etnici Bulgari, pe un loc cumpărat de la clucerul Scarlat Geanoglu din Târgoviște, în capul orașului, pe drumul Ploieștiului, actualul cartier Matei Voievod.

Deși sunt numiți „sârbi”, deși cartierul lor s-a numit până nu de mult „Mahalaua Sârbească”, iar astăzi localnicii numesc acest cartier „Sârbii” ei sunt totuși Bulgari de origine. Prin limba vorbită, portul specific, popular, datinile și obiceiurile lor, dar și ocupația de bază, grădinăritul demonstrează că nu sunt sârbi la origine, ci etnici Bulgari.

Se declarau sârbi, pentru că, după Pacea de la Adrianopol (1829), Serbia rămânea autonomă, iar teritoriile bulgărești continuau să rămână pașalâcuri turcești. Declarându-se sârbi, treceau mai ușor Dunărea în țările române.
tudorita
S-au menținut ca populație bulgară, cu obicieiurile și tradițiilor lor și au conviețuit în mod pașnic cu populația românească, fiind cetățeni loiali ai țării adoptive.
În fiecare an, în sâmbăta Sfântului Teodor, prima din postul Paștelui, care cade anul acesta pe 12 martie, comunitatea bulgară de la Târgoviște sărbătorește unul dintre cele mai frumoase evenimente tradiționale – „Tudorița” sau „Paștele Cailor”.

Este ziua când grădinarul bulgar și calul său merg la biserică și primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul care urmează.
De Sfântul Teodor are loc o slujbă de sănătate pentru cai, aceștia având un rol foarte important în viața bulgarilor. Femeile din cartier fac niște pâinici, le pun în coșuri și le duc la biserică, pentru a fi sfințite în timpul slujbei. Tinerii îmbrăcați de sărbătoare călăresc pe cai frumos împodobiți.