RESFINȚIREA MĂNĂSTIRII STELEA CU OCAZIA ZILELOR MUNICIPIULUI

Duminică, 10 septembrie 2017, începând cu ora 10.00, la Mănăstirea Stelea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a ansamblului monastic.
Evenimentul se înscrie în cadrul mai larg al manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilelor Cetății Târgoviște. Programul liturgic special va fi marca astfel încheierea unei perioade de restaurări începute cu peste un deceniu în urmă, cu lucrări complexe, ce au vizat întregul ansamblu monastic: restaurarea picturii și a catapetesmei, reamenajarea incintei, consolidarea bisericii și a turnului clopotniță, refaceri de chilii și ziduri de incintă, construcția de spații cu destinație culturală etc.

Pe parcursul ultimei jumătăți de veac, la Mănăstirea Stelea s-au mai desfășurat lucrări de întreținere și restaurare în anii 1943-1947, 1972-1977, 1982-1988, 1991-1999, cea mai amplă și mai complexă fiind demarată în anul 2006. Ctitorită la 1645 de către domnul Moldovei, Vasile Lupu, ca semn al păcii cu principele muntean, Matei Basarab, Mănăstirea Stelea poartă hramul Învierii Domnului și reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură religioasă ridicate în Țara Românească în secolul al XVII-lea.

zilele-cetatii-2017