Sfânta Cuvioasa Paraschiva

paraschiva
FOTO: Icoană în fața iconostasului, închipuindu-i pe Sf. Cuv. Paraschiva, Sf. Ap. Andrei și Sf. M. Mc. Dimitrie, care se află în Biserica Sfinții Împărați și Cuvioasa Paraschiva – Priseaca, Târgoviște.
Moaștele sale sunt așezate în catedrala mitropolitană din inima Moldovei, la Iași, fiind serbată în fiecare an pe 14 octombrie.
În credința populară, Sf. Paraschiva este socotită stăpână peste lumea femeilor și i se mai spune Sf. Vineri. Controla activitățile acestora, în special torsul. Tocmai de aceea, odinioară, în nicio zi de vineri din an, și nici pe 14 octombrie, femeile nu aveau voie să toarcă, să spele rufe sau să prepare pâine. Chiar dacă sărbătoarea cădea în altă zi decât Vineri, ea a continuat să fie considerată sărbătoarea Sfintei Vineri. Despre femeile care îndrăzneau să coasă sau să toarcă în această zi se credea că vor fi orbite de Sfânta Vineri ori că vor rămâne văduve. Interdicțiile continuau: nu se împrumuta din casă, deoarece seca sporul casei;
oamenii nu lucrau, fiind rău de trăsnete, de grindină, de boli legate de ochi și cap; femeile țineau post în această zi, ori făceau praznice și dădeau de pomană mere și colaci.
Pornind de la credința că în Vinerea Mare își cumpăra cojoc Sf. Soare, oamenii plecau prin târguri pentru a-și achiziționa îmbrăcăminte groasă și cele necesare gospodăriei pentru timpul friguros ce urma să vină.